PEAD – Program Operacyjny Pomocy Żywnościowej 2018 – 2019. Efekty

1.Stowarzyszenie Inicjatywa Rozsądnych Polaków [nazwa OPL]z terenu województwa łódzkiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi im.Marka Edelmana realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościową Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2.Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

-warzywne i owoce(groszek z marchewką,fasola biała,koncentrat pomidorowy,buraczki wiórki,powidła śliwkowe);

-skrobiowe(makaron jajeczny,makaron kukurydziany bezglutenowy,ryż biały,kasza gryczana,herbatniki maślane),

-mleczne(mleko UHT,ser podpuszczkowy dojrzewający),

-mięsne(szynka drobiowa,szynka wieprzowa mielona,pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe,filet z makreli w oleju),

-cukier(cukier biały,miód wielokwiatowy),

-tłuszcze(olej rzepakowy),

-dania gotowe(gołąbki w sosie pomidorowym).

3.Pomoc żywnościowa trafiła do 820 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.

4.Wydaliśmy osobom potrzebującym -34530,52 ton żywności;

-820 paczek żywnościowych;

-0 – posiłków

5.W ramach Podprogramu 2018 dla 820 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono …0…. warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

-ekonomiczne…….. spotkań dla ……………….uczestników

-żywieniowe- …………spotkań dla ……………uczestników

-Kulinarne-…….spotkań dla ………………..uczestników

-Niemarnowanie żywności- ………….spotkań dla ………….uczestników